1. Moet ik mijn kind aanmelden?
Aanmelden is niet verplicht maar als je je kind wil inschrijven in een school waarvoor je moet aanmelden, kan je het pas vanaf 23 mei 2024 om 9 uur inschrijven in een basisschool van het gewoon onderwijs in Aalst waarvoor je moet aanmelden waar nog vrije plaatsen zijn. Op dat moment zullen in verschillende geboorte-en leerjaren van de scholen waarvoor je moet aanmelden al geen vrije plaatsen meer zijn.
We raden je aan om zeker aan te melden als je jouw kind wil inschrijven in een school waarvoor je moet aanmelden.
Kinderen die recht hebben op voorrang namelijk broers/ zussen en kinderen van personeel moeten ook aanmelden wanneer hun ouders hen willen inschrijven in een school waarvoor men moet aanmelden : aanmeldende scholen
Contacteer de school voor meer informatie. (Zie ook vraag 7)
2. Is aanmelden hetzelfde als inschrijven?
Neen, aanmelden is een stap voorafgaand aan het inschrijven.
Bij het online aanmelden, geef je in volgorde voorkeurscholen op waarvoor je je kind wil inschrijven.
De aangemelde kinderen worden geordend op basis van de afstand van de school tot het domicilieadres van het kind of op basis van de afstand van het werkadres van één van beide ouders. Bij de ordening wordt telkens rekening gehouden met de kortste afstand tot de school.
De kinderen die een vrije plaats krijgen, kunnen daarna inschrijven in de school.
Meer weten over het ordenen van de kinderen en de vrije plaatsen ? Lees verder vraag 6 of contacteer de helpdesk
3. Voor welke scholen kan ik mijn kind aanmelden?
Je kan je kind aanmelden voor de basisscholen van het gewoon onderwijs in Aalst die hun inschrijvingen organiseren via een digitale aanmeldingsprocedure : aanmeldende scholen
4. Wat gebeurt er als ik mijn kind niet op tijd hebt aangemeld?
Vanaf de vrije inschrijvingsperiode kan je jouw kind inschrijven in een school van jouw keuze die nog vrije plaatsen heeft. Je vindt een overzicht van scholen met vrije plaatsen op het tabblad Vrije Plaatsen.
5. Ik heb meerdere kinderen om aan te melden voor het gewoon basisonderwijs? Hoe doe ik dat?
Je meldt elk kind afzonderlijk aan. Op het einde van de aanmelding van jouw eerste kind, zal het systeem vragen of je nog een kind wil aanmelden. Gegevens die hetzelfde zijn zoals bij de vorige aanmelding heeft het systeem automatisch opgeslagen zodat je niet alles opnieuw moet invullen.
6. Hoe worden de vrije plaatsen verdeeld?
Als een school minder aanmeldingen krijgt dan er vrije plaatsen zijn dan krijgt elk aangemeld kind een plaats.
Als een school meer aanmeldingen krijgt dan er vrije plaatsen zijn , dan ordenen we de aangemelde kinderen :
- de schoolkeuze van de ouders. We ordenen jouw kind voor iedere voorkeurschool die jij opgeeft. We ordenen jouw kind niet voor scholen die jij niet aanduidt.
- de voorrangsgroepen broer/zus en kind van personeel.
- We ordenen de kinderen die tot dezelfde groep horen (bijv. alle kinderen van het jongste geboortejaar) volgens de afstand 'domicilie kind tot de school' of volgens de afstand van het werkadres van één beide ouders tot de school. Bij ordening wordt telkens rekening gehouden met de kortste afstand tot de school.
- Konden we jouw kind voor meer dan één voorkeurschool in de vrije plaatsen ordenen? Dan kan je jouw kind inschrijven in de school die het hoogst in jouw voorkeurlijst staat.
Een toewijzing gebeurt op die manier altijd in de hoogst mogelijke school van voorkeur met een vrije plaats voor je kind.
7. Heeft mijn kind recht op voorrang?
Kinderen die een broer of zus op school hebben en kinderen waarvan één van de ouders op de school werkt, hebben recht op voorrang. Als je kind recht heeft op voorrang, dan moet je je kind aanmelden. Contacteer hiervoor de school.
8. Wie behoort er tot de groep ,, broers en zussen
Kinderen van dezelfde leefentiteit moeten niet dezelfde ouders hebben.
De volgende mogelijkheden zijn toegelaten:
- broers en zussen, met twee gemeenschappelijke ouders, al dan niet wonend op hetzelfde adres
- halfbroers en halfzussen, met één gemeenschappelijke ouder, al dan niet wonend op hetzelfde adres
- kinderen die wel dezelfde hoofdverblijfplaats (‘domicilie’) hebben maar geen gemeenschappelijke ouder(s) hebben (vb. plusbroers en pluszussen)
9. Wie behoort er tot de groep
Op het ogenblik van de inschrijving moet je een arbeidscontract hebben van meer dan 104 dagen in die school.
Je hoeft daarom nog geen 104 dagen gewerkt te hebben op het moment van inschrijving.
De voorrang geldt voor alle personeelsleden van een school ongeacht hun functie. Dit kan bijvoorbeeld een klusjesman, leerkracht, administratief medewerker, pedagogische begeleider of een logopedist zijn. Ook de aard van het contract met de school (bijvoorbeeld voltijds of deeltijds) is van geen belang om voorrang te krijgen.
Volgende personeelsleden komen in aanmerking:
1. Personeelsleden als vermeld in artikel 2 van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van bepaalde personeelsleden van het Gemeenschapsonderwijs en in artikel 4 van het decreet van 27 maart 1991 betreffende de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding, voor zover ze geaffecteerd zijn aan of aangesteld zijn in een school.
2. Personeelsleden die via een arbeidsovereenkomst werden aangeworven door een schoolbestuur en tewerkgesteld worden in de school.
3. Personeelsleden die geaffecteerd zijn aan een school maar tijdelijk aangesteld/tewerkgesteld zijn in een andere school, kunnen in beide scholen van de voorrangsregeling gebruik maken.
10. Wie krijgt er voorrang bij het ordenen en toewijzen van de aangemelde kinderen ?
Of een kind een toewijzing krijgt voor een vrije plaats is afhankelijk van het aantal aangemelde kinderen en vrije plaatsen. Sommige categorieën van kinderen krijgen voorrang.
We ordenen en wijzen de kinderen toe in deze volgorde:
1ste voorrangsgroep: kinderen met een broer of zus die al is ingeschreven in de school.
2de voorrangsgroep: kinderen met een ouder die werkt in de school .
Peuters die naar de kinderopvang/crèche gaan bij een school hebben geen voorrang in die school.
11. Waarom duid ik best meerdere scholen aan?
Als je meerdere scholen aanduidt, maak je het meeste kans op een plaats in een van je voorkeursscholen. Door meerdere scholen op te geven, verkleint je kans op een plek in de 1ste school van je voorkeur niet. Zet de scholen zeker in de volgorde van je voorkeur. Ook al zijn er nog maar weinig of zelfs geen beschikbare plaatsen in je favoriete school, zet die school altijd op nummer 1. Zorg er wel voor dat er in je keuzelijst ook scholen met vrije plaatsen staan. Ten laatste op 15 februari 2023 vind je onder het tabblad ‘Vrije Plaatsen’ een overzicht van de vrije plaatsen vóór de aanmeldperiode.
Voor elke school die je opgeeft, wordt er gekeken of deze school nog een vrije plaats heeft in het geboorte-of leerjaar waarvoor je je kind aanmeldde. Krijgt je kind een plaats toegewezen in de school van je eerste keuze, dan vervallen alle onderliggende keuzes. Als je een school van lagere keuze krijgt toegekend, dan komt je kind altijd op de weigeringslijst van de scholen van je hogere keuze. Lees meer over weigeringslijsten bij vraag 15. Je ontvangt daarvoor ook steeds een weigeringsdocument als bewijs van je plaats op de weigeringslijst (meer info zie vraag 16).
12. Welk adres geef ik op? Wat is een werkadres?
Je vult het adres in waar het kind gedomicilieerd is en je kan ook één werkadres opgeven. Bij ordening wordt telkens rekening gehouden met de kortste afstand tot de school. Je geeft enkel een werkadres op wanneer het dichter bij de school is dan het domicilieadres.
- Werkadres is de maatschappelijke zetel of plaats van tewerkstelling indien dat een vestiging is van die maatschappelijke zetel.
- Werkadres is zoals vermeld in de Kruispuntbank van Ondernemingen en zoals vermeld in de arbeidsovereenkomst.
- Het kan dus geen vrijwilligerswerk zijn.
- Het station, als vertrekpunt, naar het werk wordt niet als werkadres aanvaard.
De ouder die in het aanmeldingsformulier een werkadres opgeeft dat dichter bij de school ligt, stuurt de arbeidsovereenkomst of het bewijs van de maatschappelijke zetel vóór het einde van de aanmeldingsperiode naar
Een adres van een crèche, onthaalmoeder, grootouders of van een verblijfsadres geldt niet.
De afstand tussen het domicilieadres van het aangemelde kind of de afstand tussen het werkadres van één van beide ouders en de school wordt berekend in wandelafstand . De school controleert het domicilieadres bij inschrijving.
Bij het geven van foute informatie vervalt je recht op inschrijving.
Verhuis je binnenkort of verander je binnenkort van werk?
Geef je nieuwe adres op bij het aanmelden. Je moet bij het inschrijven wel een bewijs van dat nieuwe adres kunnen voorleggen (bv. een huurovereenkomst, een aankoopakte). Je moet ten laatste in het volgende schooljaar verhuisd zijn of op het nieuwe adres werken.
13. Hoe wijzig ik mijn gegevens in het aanmeldsysteem?
Wijzigingen aanbrengen in het aanmeldingsformulier kan je zelf tijdens de aanmeldingsperiode dus tot 19 maart 2024 16 uur. Heb je daarbij hulp nodig dan ga je langs bij de school van je keuze, de CLB's of één van de andere organisaties tijdens de dagen en uren die vermeld worden op het tabblad Hulp.
14. Wat gebeurt er na mijn aanmelding?
Na de aanmeldingsperiode ontvang je op 16 april 2024 een e-mail waarin het resultaat van jouw aanmelding staat. Er zijn verschillende mogelijkheden.
1.Je kan jouw kind inschrijven in de eerste voorkeurschool. Jouw kind staat nergens op de wachtlijst.
2.Je kan jouw kind inschrijven in een school die niet jouw eerste voorkeurschool is. Jouw kind staat op de wachtlijst van de scholen waarvoor jij een hogere voorkeur hebt.
3.Je kan jouw kind in geen enkele school inschrijven. Jouw kind staat dan bij al jouw voorkeurscholen op de wachtlijst.
Wat als mijn kind op de wachtlijst staat van één of meer van jouw voorkeurscholen ? Als er een vrije plaats komt in een van deze voorkeurscholen dan neemt de school zelf contact met jou op. Als je wil, kan je jouw kind nog inschrijven in die school. Dat kan zelfs als je jouw kind al in een andere school inschreef.
Opgelet: als je jouw kind eerst in school A inschrijft en daarna jouw kind in school B inschrijft dan is jouw kind niet meer ingeschreven in school A.
15. Hoe werkt een weigeringslijst voor een school?
Je kind staat op de weigeringslijst als de school geen plaats heeft voor je kind.
Krijg je een toewijzing voor een vrije plaats voor een lagere voorkeurschool dan sta je ook op de wachtlijst van de hogere voorkeurscholen.
As er later toch een plaats vrijkomt, kan je je kind nog in die school inschrijven. Dat kan zelfs als je je kind ondertussen al in een andere school hebt ingeschreven. De school neemt daarvoor zelf contact met je op.
De volgorde van de geweigerde leerlingen voor het lager onderwijs blijft behouden tot en met 7 oktober 2024.
Voor de kinderen geboren in 2022 wordt de volgorde van de geweigerde leerlingen behouden tot en met 30 juni 2025.
De weigeringslijst wordt opgesteld op dezelfde manier als de toegewezen leerlingen.
16. Wat is een weigeringsdocument?
Je ontvangt een weigeringsdocument voor de scholen waarvoor de inschrijving van je kind geweigerd wordt. Het kan dus zijn dat je meerdere weigeringsdocumenten krijgt. Elk weigeringsdocument is verbonden met één specifieke school. Je kind komt in die scholen automatisch op een weigeringslijst te staan. Een weigeringsdocument is dus een objectief bewijs van je plaats op de weigeringslijst van een school. Ook wanneer er in een school geen plaats is voor je kind tijdens de vrije inschrijvingsperiode, moet de school je een weigeringsdocument bezorgen.
17. Wat gebeurt als ik mijn kind niet op tijd heb aangemeld?
Dan heb je twee mogelijkheden:
Ofwel schrijf je je kind in vanaf 22 april 2024 om 9 uur in een school waarvoor je niet moet aanmelden. Deze scholen hebben altijd plaats voor jouw kind : niet aanmeldende scholen
Ofwel schrijf je je kind in vanaf 23 mei 2024 om 9 uur in een school waarvoor je moest aanmelden en die nog vrije plaatsen heeft in het geboorte-of leerjaar voor jouw kind : vrije plaatsen. Let op : In de aanmeldende scholen gebeuren de inschrijvingen chronologisch tijdens de vrije inschrijvingsperiode. Wie eerst komt, krijgt de vrije plaats. Zijn er weinig vrije plaatsen in de school die je wil? Dan moet je snel zijn.
18. Wat gebeurt er als ik mijn kind niet op tijd heb ingeschreven?
Je krijgt bericht dat je jouw kind kan inschrijven in een van jouw voorkeurscholen maar je deed dat niet ? Dan ben je de vrije plaats kwijt.
Dan heb je twee mogelijkheden:
Ofwel schrijf je je kind in vanaf 22 april 2024 in een school waarvoor je niet moet aanmelden. Deze scholen hebben altijd plaats voor jouw kind : niet aanmeldende scholen
Ofwel schrijf je je kind in vanaf 23 mei 2024 om 9 uur in een school waarvoor je moest aanmelden en die nog vrije plaatsen heeft in het geboorte-of leerjaar voor jouw kind : vrije plaatsen. Let op : In de aanmeldende scholen gebeuren de inschrijvingen chronologisch tijdens de vrije inschrijvingsperiode. Wie eerst komt, krijgt de vrije plaats. Zijn er weinig vrije plaatsen in de school die je wil? Dan moet je snel zijn.
19. Wat heb ik nodig om mijn kind in te schrijven?
Voor de inschrijving zelf volstaat een elektronisch identiteitskaart (eID), een ISI+-kaart van het ziekenfonds of een ander officieel document waaruit de juiste schrijfwijze van de naam en de geboortedatum van je kind blijkt.
20. Wat moet ik doen als er iets is misgelopen met de aanmelding van mijn kind?
Er is een probleem bij het aanmelden of je hebt een klacht over de toewijzing?
- Vul het e-formulier in. Dit formulier is beschikbaar vanaf de start van de aanmeldingsperiode. Het secretariaat van de ombudsdienst inschrijvingen zal jouw klacht zo spoedig mogelijk behandelen.
- Je kan het secretariaat van de ombudsdienst inschrijvingen contacteren via mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via telefoon 02 553 10 42 (enkel in de voormiddag niet op vrijdag) . - Je kan binnen de 30 kalenderdagen na vaststelling van de feiten een klacht indienen bij de Commissie inzake Leerlingenrechten. Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Secretariaat van de Commissie inzake Leerlingenrechten:
Koning Albert II-laan 15, 1210 Brussel
E-mail:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Telefoon: 02 553 98 83
21.Waar vind ik het rijksregisternummer van mijn kind?
Je vindt het rijksregisternummer op de ISI+kaart, de Kids-ID van uw kind of op het briefje van de mutualiteit. Als jouw kind geen rijksregisternummer heeft, neem dan contact op met één van de organisaties tijdens de dagen en uren die vermeld worden op het tabblad Hulp.
22.Waarom moet ik het rijksregisternummer van mijn kind invullen?
Door het rijksregisternummer van jouw kind te gebruiken bij het aanmelden,
- vermijden we dat iemand anders die niet bevoegd is, per vergissing of met kwaad opzet jouw kind aanmeldt, afmeldt, informatie wijzigt in het dossier van jouw kind, andere scholen toevoegt, door jou gekozen scholen verwijdert of de voorkeurorde van de scholen verandert.
- is er zekerheid dat voor ieder kind maar één aanmelddossier kan worden gemaakt.
Het rijksregisternummer van uw kind wordt niet gebruikt om koppelingen te maken met andere databanken.